Q-talk: film & nagesprek
Film
Talkshow
In het kader van Pride Amsterdam 2022 organiseren wij, samen met De Nieuwe Kerk, Queer & Migrant Festival en Pan Asian Collective, Q-talk: een speciale avond met de vertoning van de film Lilting van Hong Khaou (2014). Hierna volgt een gesprek met Raymi Sambo en Vincent Yeers over de 'framing van Aziatische Nederlanders en Nederlandse Aziaten.
Over Lilting
Londen; een Chinees-Cambodjaanse moeder rouwt om de vroegtijdige dood van haar zoon. Haar wereld stort in en wordt plots ook verstoord door de aanwezigheid van een vreemdeling. Ze begrijpen elkaars taal niet en moeten een vertaler inschakelen. Samen beginnen ze aan de hand van hun herinneringen aan de man van wie ze allebei zielsveel hielden, diens leven te reconstrueren.
Raymi Sambo: over de keuze van de thematiek en de film:
“Na de Black Lives Matter beweging zien we dat steeds meer dat Aziaten ook hun plek in Nederland beginnen te eisen. Jarenlang waren zij de middelpunt van grappen, racisme en discriminatie alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Afgelopen april was er een demonstratie op de Dam waarbij honderden Aziaten bij elkaar kwamen om zich uit te spreken tegen racisme en discriminatie. Al ruim 100 jaar (sinds 1911) is de Chinese gemeenschap sterk vertegenwoordigd in ons land, maar hoeveel weten we nou over Chinezen?”
“In 2014 kwam de prachtige film Lilting uit over een Chinees-Cambodjaanse moeder die uiteindelijk moet dealen met het feit dat haar zoon homoseksueel is. In een podcast vertelt de Chinees Nederlandse schrijver Pete Wu over de moeilijkheid om binnen de Chinese cultuur uit de kast te komen. Zijn verhaal raakte me maar liet tegelijkertijd ook zien dat een 'cultureel'-probleem bij een coming out verder gaat dan etniciteit alleen, en dat in de talloze subculturen die er zijn iets universeels te vinden is. Lilting is een heel mooi (cultuur)verbindend verhaal dat niet alleen iedereen raakt maar ook laat zien dat we op dat gebied wel meer met Aziaten gemeen hebben dan we dachten.”
Over Vincent Yeers (1996): Vincent woont sinds 2011 in Nederland, hij studeert de bachelor politicologie en hij is jongerenambassadeur bij gemeente Eindhoven, op veertienjarige leeftijd is Vincent Yeers samen met zijn broer naar Nederland gekomen. Omdat zij deel uitmaken van de Oeigoersegemeenschap vonden hun ouders het veiliger om hen hierheen te sturen. Vincent groeide op in het dorpje Kerkrade en hij is nu een trots Eindhovenaar. Hij spreekt zich regelmatig uit over racisme tegen Aziaten, de LGBTQ+ community, de Oeigoerse gemeenschap en de ongelijkheid die hij ziet in Nederland.
Donderdag 4 augustus
19.45 uur, De Nieuwe Kerk, Amsterdam
Kaartverkoop via De Nieuwe Kerk